V tržní ekonomice platí pravidlo, že nabídka se řídí poptávkou. Koupíte-li si proto v obchodě maso, mléko nebo vejce, říkáte tím majitelům farem, že o jejich produkty stojíte. Čím méně lidí bude o jejich produkty stát, tím méně se jich bude vyrábět. Čím méně masa, mléka a vajec se bude vyrábět, tím méně zvířat se bude zneužívat a zabíjet. Bude-li se zneužívat a zabíjet méně zvířat, bude se také méně plýtvat zdroji a ničit životní prostředí. Je to vskutku tak jednoduché.

Přechod na veganskou stravu nemusí být otázkou jednoho okamžiku. Nabízíme vám proto následující postupný model. Záleží jen na vás, jak dlouhou dobu necháte plynout mezi jednotlivými kroky. Pokud se na to cítíte, začněte jíst vegansky třeba i ze dne na den – je to bezpochyby ta nejlepší varianta. Navzdory rozšířenému mýtu takový přechod neskrývá žádná zdravotní rizika, pokud dodržíte zásady správné výživy (viz níže).

Krok první


Další informace: