Nekomentované záběry z jednoho českého chovu brojlerových slepic (michalkolesar.net).
Na životní podmínky slepic, které se používají k „produkci“ brojlerových kuřat, se často zapomíná. Jelikož jde o brojlery, kteří žijí mnohem déle než kuřata „na výkrm“, jsou tyto slepice vystaveny ještě vyššímu riziku selhání orgánů z důvodu nepřirozeného růstu svaloviny. Chovatelé jim proto celý život drasticky omezují potravu, v mládí dokonce dostávají jen pětinu toho, co by normálně snědly. Studie dokazují, že trpí chronickým hladem. Farmáři jim často omezují i vodu a slepice se ji pak snaží získat z vlhkého hnoje.
Hlad a špatné životní podmínky celkově vedou ke kanibalismu mezi slepicemi; toto chovatelé někdy řeší jejich mrzačením: uřezávají jim kusy zobáků, prstů a hřebenů. Tyto procedury se provádějí bez tišení bolesti a mají za následek jak bezprostřední, tak trvalejší změny v chování, příjmu potravy a tělesné váze. Slepice bývají pasivnější, méně používají zobák, méně jedí a pomaleji rostou. Na poškozeném zobáku se mohou utvořit neuromy, kvůli nimž slepice pociťují chronickou bolest i poté, co se obnoví tkáň.
Tyto slepice se stejně jako kuřata chovají ve špinavých boudách bez oken, čerstvého vzduchu a jakéhokoli náznaku přirozeného prostředí. Není jim dovoleno sedět na vejcích a starat se o kuřata, ty putují do umělé líhně (to ostatně platí i pro nosnice). Po roce jim skončí snáškové období, a jsou proto poslány na smrt.
Použitá literatura:
Doc. ing. Jiří Václavovský et al. Chov drůbeže. Jihočeská universita v Českých Budějovicích. ISBN 80-7040446-9. Strana 128-129. (Omezování potravy a vody, odřezávání zobáků, hřebenů a prstů.)
Jacky Turner et al. The Welfare of Broiler Chickens in the European Union. Compassion in World Farming Trust, 2005. (Následky omezování potravy, dostávají jen pětinu toho, co by snědly)
Hughes, B. O. Gentle M.J., 1995. Beak trimming of poultry: Its implications for welfare. World's Poultry Science Journal, Volume 51, Number 1, March 1995, pp. 51-61(11). (Následky uřezávání zobáků.)